Linders_3.jpg

News Svenska båtmästarnas unika sträckformningsverktyg

Med en världsunik metod sträckformas aluminiumbåtarna hos Linder i Tingsryd.

Tillverkningen är topphemlig, och företaget har själva byggt sin enorma maskin som pressar en aluminiumplåt på 6x2 meter över en matris. En pressning som i ett stycke skapar ett halvt båtskrov!

Dela sidan

Lars-Göran Linder med döttrarna Cecilia Färmnell-Linder & Jessica Linder. Båten som byggs, är den populära styrpulpeten Arkip 460

Lars-Göran Linder med döttrarna Cecilia Färmnell-Linder & Jessica Linder. Båten som byggs, är den populära styrpulpeten Arkip 460

Från köl till reling ur ett enda stycke plåt!

- Vi har 140 tons dragkraft i verktyget, vilket behövs för att med en enda rörelse pressa plåten över matrisen som formar en båt. Inga problem även om plåten är 2,7 mm tjock som den är på våra största modeller. Själva metoden att göra båtar på det här sättet är ovanligt. I USA görs kanoter på detta sätt, men då det gäller båtar är vi ensamma i världen om att använda sträckformning. Ursprunget för metoden kommer från flygplansindustrin där man utvecklat denna tillverkning berättar Grundaren Lars-Göran Linder.

Lars-Göran Linder framför den populära styrpulpeten Arkip 460

Lars-Göran Linder framför den populära styrpulpeten Arkip 460

Håller Sverige flytande. 

Nu gör familjeföretaget i småländska Tingsryd även kanoter. Det var så det började en gång 1966 då Lars-Göran Linder startade med att gjuta kanoter i glasfiber. Under 80-talet blev det populärt att börja hyra ut kanoter, och då föredrog uthyrarna oömma hållbara kanoter i aluminium, och då tog affärerna en väldig fart! Den enda nackdelen med dessa kanoter är att de håller fortfarande!

Döttrarna tar över (så småningom.)

Idag är Linder störst i Sverige volymmässigt på båtar. Företaget har 24% av marknaden inom segmentet båtar mellan 3,5-4,5 meter. Den största båten företaget tillverkar, lanserades nu i år och heter Arkip 530 där siffrorna står för centimeter i längd. En lämplig motor att sätta på den, är en på 100 hk! Forskning och vidareutveckling kring produkterna är en ständigt viktig del för att fortsätta leverera till marknaden. Lars-Göran Linder själv är 72 år och har inga planer på att sluta.  

– Nej, att utveckla kanoter och båtar är det roligaste jag vet, så varför gå i pension?  Nu har ju båda döttrarna växt upp med båttillverkningen, är delägare och i många stycken är de bättre än mig, så tillväxten och traditionen är säkrad. Vi firade 50-årsjubileum förra året och nu siktar vi på 100! 

Från Tingsryd i Småland och ut över världen.

Från Tingsryd i Småland och ut över världen.

Anpassad maskinpark. 

Ett tillverkande företag med en speciell produkt (till skillnad från en legotillverkare) specialutrustar sin maskinpark strikt utifrån ändamålet. Förutom den speciella sträckformaren står en robotcell och skär bort kanterna från det pressade skrovet och borrar hål i den färdiga båtformen. En stansmaskin skapar ytor på ämnen som senare ska bli sitsar och annan inredning i den färdiga båten. En liten sliten kantpress fullbordar maskinparken.

Mer än 100.000 sedan start!

– Ja, vi har den maskinpark vi behöver för att tillverka våra båtar. Årligen tillverkas 400 kanoter och 1800 båtar hos oss, och då blir maskinparken väldigt specialinriktad.  Vi har tillverkat mer än 100.000 enheter sedan start 1966, så vi vet vad vi behöver och inte säger Lars-Göran. Men en ny kantpress har stått på önskelistan länge. 

– Vi har en gammal kantpress med över 20 år på nacken. Den fungerar utmärkt med sina 60 tons presskraft. Vi går ju aldrig över 3 mm, och aluminium är ju en lättsam metall att arbeta med, så den räcker. Men alla producerande företag har ju sin flaskhals, och vår ligger nog där, och med ålderns rätt kan den ju lägga av närsomhelst, och då blir det stopp i produktionen. 

 Aluminiumbåtarna tar över över marknaden

Aluminiumbåtarna tar över över marknaden

 Hur väljer man leverantör vid en stor investering? 

Företaget har funderat över att investera i en ny kantpress. Den gamla kan behöva uppbackning, men vilket märke ska man satsa på? De ledande tillverkarna av avancerade kantpressar har besökt Tingsryd och visat på fördelarna med just sina maskiner, men vem ska man tro på? – Det slutade med att vi hade tre kompetenta maskiner att välja mellan. Vi behövde inte väga in prislappen, utan såg enbart till prestandan för våra behov. Det vägde väldigt jämnt i slutänden, och man kan ju tro att det är enkelt att välja, men det är ett beslut man får leva med under lång tid framåt, så det gäller att göra ett klokt val säger Lars Göran.

Lars-Göran Linder med vad som kommer att bli ännu ett exemplar av Sveriges mest sålda roddbåt genom tiderna, en 440 Fishing. Med sitt aluminiumskrov på 1,7 mm är den både kraftig och lätt vilket idag uppskattas av 30.000 ägare runt om i världen.

Lars-Göran Linder med vad som kommer att bli ännu ett exemplar av Sveriges mest sålda roddbåt genom tiderna, en 440 Fishing. Med sitt aluminiumskrov på 1,7 mm är den både kraftig och lätt vilket idag uppskattas av 30.000 ägare runt om i världen.

Idag sker bockningen av denna detalj vid två olika tillfällen, först offsetbockningen, sedan görs den andra. Detta kommer nu att kunna göras vid samma tillfälle med den nya kantpressen Xpert 100 då den har plats för två verktyg.

Idag sker bockningen av denna detalj vid två olika tillfällen, först offsetbockningen, sedan görs den andra. Detta kommer nu att kunna göras vid samma tillfälle med den nya kantpressen Xpert 100 då den har plats för två verktyg.

Entusiastiska försäljare. 

Att leverantörer utlovar guld och gröna skogar om man väljer just deras modell är något alla företagare möter vid en investering. I slutänden är det en maskin som ska stå på företaget de närmaste 20-30 åren framåt. Och lyssnar man på försäljarna, så är just deras maskin den allra bästa, vilket ju inte är särskilt objektivt, så man är alltid som företagare ensam om sitt beslut. – Leverantörerna har olika sätt att mäta prestanda på maskinerna, vilket heller inte direkt underlättar direktjämförelser säger konstruktören Jonas Gustavsson som varit aktiv i upphandlingen.

Verktygshöjden och känslan avgjorde

-Det blev en rätt lång process, och det egentliga svaret om vi valt rätt vet man ju inte förrän då den är installerad och man kört med den ett tag. Men vi har vägt in några olika faktorer. Vi klarar oss med en presskraft på 60 ton, men vi ville ha längden. Därför valde vi en kantpress från Bystronic på 100 ton som klarar 4100mm. Inte för att vi behöver pressa så långa bitar, utan för att kunna ha två verktyg permanent monterade. Då blir det smidigt att bearbeta samma stycke när det ena är ett offsetverktyg och det andra ett vanligt. Då kan operatören göra klar samma detalj utan att byta verktyg emellan. Bystronics Xpert 100 har dessutom en verktygshöjd på 50 cm, vilket innebär ett smidigt sätt att bocka stora detaljer om vi kommer att behöva göra det i framtiden. Vår gamla kantpress som fortfarande än idag fungerar är en Beyeler, vilken var föregångare till dagens kantpressar från Bystronic, så det borgar för en pålitlig investering inför framtiden säger Lars-Göran Linder.

Säljaren tycker (förstås) att Linder valde rätt. 

- Det viktigaste vid en försäljning är att kunden får vad den behöver. Vår kantpress uppfyller det behovet Linder har med råge, och blir en investering som kommer att pressa detaljer till Sveriges mest sålda båtar under många år framöver. Jag kan ju knappast titta på en aluminiumbåt hädanefter utan att tänka att delar av den är gjord med hjälp av vår kantpress säger Thomas Eklund från Bystronic. -En annan sak som är så fin med just denna kantpress, är att Linder profilerar sig som ett miljövänligt företag, och att kantpressen de just beställt har ett ”Energy Saver” läge, vilket passar bra in i deras profil. Det innebär att när kantpressen inte används, stänger den av motor och pump, vilket innebär att 30% av energin sparas. Något som både spar energi och ger en tyst maskin på arbetsplatsen säger Thomas. Men det finns naturligtvis en oändlig rad av möjligheter kring just denna kantpress, så de har verkligen gjort en investering som står sig 25 år framåt utan problem!

Bolagsfakta Linder Aluminiumbåtar AB 

Startades 1966 av Lars-Göran Linder och drivs idag av honom och döttrarna Jessica Linder och Cecilia Färmnell-Linder. Företaget har 32 anställda och omsätter 62 miljoner. Fabriken huserar i Tingsryd på 5000 kvadrat och båtarna som tillverkas fungerar alldeles utmärkt på 70% av jordens yta!

Linder Aluminiumbåtar AB: Lars-Göran Linder (VD). lars@linder.se 

Text & Foto       Industribilder.se 

Dela sidan